1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan 1 kg ikan sardin/ temenung. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor.
Tulang boleh diblend dan ditapis airnya.
· kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. 1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1 kg ikan sardin/ temenung. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan.
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1 kg ikan sardin/ temenung. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor.
1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang.
1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1 kg ikan sardin/ temenung. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1 kg ikan sardin/ temenung. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
1 kg ikan sardin/ temenung. Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. 1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1 kg ikan sardin/ temenung. 1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. Tulang boleh diblend dan ditapis airnya. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
Resepi Kuah Laksam Kedah - Resepi Laksam Kelantan Sukatan Cawan - 3 cawan tepung beras 1/2 cawan. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang.
1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang.
Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Tak dan keluaq p beli yang tu ja ada tapi sedap try tengok tak lawak ehh . 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan
Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan.
Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1 kg ikan sardin/ temenung. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang.
1 kg ikan sardin/ temenung.
1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Bahan hiasan macam taugeh, kacang panjang dan sewaktu dengannya. · kilo ikan kembung · biji bawang besar · nci lengkuas · serai · inci belacan · sudu besar rempah kari ikan (jenama o) · asam gelugor.
Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Buang tulang, ambil airnya dan ketepikan . 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. 1 kg ikan sardin/ temenung.
1kg ikan direbus dan diasingkn isi dan tulang.
1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
Post a Comment